Hodie est

diumenge, 16 de gener del 2011

Què sabeu de Micenes?

Γεία σας nois i noies!

Us heu adonat que ja no queda tant com sembla per marxar a Grècia ? Aviat serem allà i veurem amb els nostres propis ulls el que tants cops ens han explicat a classe! Però sabeu què és el millor de tot ? Que podrem dir qualsevol cosa en grec i finalment algú ens entendrà! O, si més no, sabrà que estem intentant parlar grec!
Bé, la meva entrada consisteix en explicar-vos una mica com és Micenes per col•laborar en la presentació de Grècia abans de visitar-la.

Αἱ Μυκῆναἱ (en grec clàssic, o també ἡ Μυκήνη) era una ciutat de l’Argòlida, al Peloponès grec. Aquesta polis va ser molt important, sobretot entre els anys 1500 i 1100 aC, etapa que porta per nom Època Micènica, degut a la seva influència juntament amb les ciutats de Pilos i Tirint.
L’any passat vam estudiar les característiques del poble micènic: de caràcter guerrer, van fortificar els palaus, es basaven en la genos com a organització social, tenien un rei com a cap d’estat i practicaven l’agricultura i la ramaderia. A més, en aquesta època l’escriptura és la lineal B, però només es conserven les tauletes d’argila (que veurem al Museu Arqueològic d'Atenes) que no contenen informació massa important. Per conèixer una mica més sobre aquesta ciutat, els historiadors s’han de basar en les restes arqueològiques i en els poemes èpics de la Guerra de Troia, la Ilíada i l’Odissea.

Què podem trobar a Micenes?

El més destacat de la ciutat és la seva ciutadella. L’acròpolis de Micenes ocupa aproximadament 900m quadrats i és on es troben les restes arqueològiques més importants. Està envoltada d’una muralla de pedres tan grans (la muralla fa 13m d’alt i 7m d’amplada), que la mitologia explica que va ser construida per Perseu, fundador de la ciutat, amb l’ajuda dels cíclops. A partir d’aquest mite s’ha adoptat el nom de pedres o muralla cíclopedes.

L’entrada és la particular Porta dels Lleons, anomenada així perquè al seu timpà triangular apareix l’escultura de dues lleones separades per una columna. La porta fa tres metres d’alçada i va ser construida el 1250 aC.
Probablement aquesta porta és el lloc més fotografiat de Micenes, on tothom es posa sota els lleons, així que no ens hem d’oblidar la nostra foto turística!

Si passem l’espectacular porta i entrem a dins de la ciutadella, trobem el Palau del guerrer Agamèmnon, que consta de megaron (sala gran), pronaos (vestíbul), i cella (sala principal). El megaron era la part més important: hi havia una llar al mig i quatre columnes que aguantaven el sostre, on també hi havia una obertura a l’exterior que il•luminava l’espai. No se sap segur, però és possible que aquesta sala s’utilitzés per a fins religiosos.

També dins de la ciutadella, a la dreta de l’entrada, hi ha una sèrie de tombes disposades en forma circular que daten del segle XVI aC. Aquestes tombes deixaren de construir-se, ja que començaren a utilitzar el model dels thólos, tombes subterrànies de planta circular que tenen bòveda. En aquesta necròpolis van trobar-se la majoria de riqueses i joies micèniques, entre elles la màscara d’Agamèmnon (que finalment sembla que no pot ser d'ell com s’havia pensat), descoberta per l’arqueòleg Schliemann.

Per últim també hem de destacar la tomba d’Agamèmnon, que és precisament un thólos, també anomenada El tresor d’Atreu. El thólos consta d’un passadís ben llarg anomenat dromos, d’una enorme porta i finalment de la sala principal. El més fascinant d’aquesta construcció és que, tot i estar enterrada i fer 14,5m de diàmetre, no té cap suport al mig de la bòveda. Tota l’estructura s’aguanta per la pressió de la terra que té a sobre. A més, la porta d’entrada fa 5,4m d’alçada. Us en podeu fer una idea?

Bé, espero que com a mínim recordeu alguna cosa quan siguem allà en directe!
Que passeu bona tarda!

Μήτις

5 comentaris:

Laura ha dit...

Molt bé, Anabel! Molt bona informació sobre Micenes. Només falta que contempleu amb els vostres ulls l'espai en què està situada la ciutadella, i entendreu perquè Agamèmnon era preferit dels déus.
I si tenim un dia amb una mica de vent, encara millor!
La llum i l'aire de Micenes són màgics.

῞Ηκτωρ ha dit...

Sembla increïble que en poc més d'un mes estem allà mateix veient tot el que estem explicant!
Pensar que estarem en ple contacte amb la mitologia em fa tremolar de l'emoció :D

Una entrada molt descriptiva Anabel, ara quan anem a Micenes ho tindrem tot per la mà jaja
Bona feina :)

Cristina Garcia ha dit...

Molt bona aquesta informacio, m'ha agradat molt!!

Nausica ha dit...

Micenes és un dels pobles que més em crida l'atenció de Grècia. Després de llegir aquesta informació cada cop tinc més ganes d'anar-hi. Però encara ens queda temps.

Molt bona entrada! Petons

Electra ha dit...

Molt bona feina Anabel. Desde que vaig fer el treball de recerca de la Guerra de Troia, he volgut saber coses d'Agammemnon, però sobretot de veure la porta dels lleons, i ara se que l'any que ve ho podré veure.

Felicitats! :)