Hodie est

dimarts, 18 de gener del 2011

Plaka i Monastiraki

Salvete tripulació!
Seguim amb el viatge a Grècia, aquest viatge que estem tots desitjant fer per veure amb els nostres propis ulls tot el que estem explicant.
La meva entrada consisteix en parlar de Plaka i Monastiraki.
Als peus de l'Acròpolis, en ple cor d'Atenes, es troba el pintoresc barri de Plaka, centre de la vella Atenes bizantina i otomana. L'antiga ciutat era un poble de poc més de 10.000 habitants envoltat de ruïnes, tot abans de convertir-se a la capital de la moderna Grècia.

El barri de Plaka, construït en el vessant de l'acròpolis, és el més vell d'Atenes (encara habitat, evidentment existeixen ruïnes clàssiques moltíssim més antigues). De fet, ‘Plaka’ significa ‘vell’ en el dialecte arvanita, un llenguatge emparentat amb l'albanès, i avui dia pràcticament extingit.
Monastiraki és la principal entrada a Plaka. Es tracta d'una plaça per als vianants connectada al carrer Ermou, una artèria també per als vianants que és a més el major carrer comercial d'Atenes i que neix a la plaça de Syntagma, enfront del Parlament.

Els voltants de Monastiraki són la zona més concorreguda pels turistes. Hi trobem desenes de botigues de souvenirs, roba o art, amb els amos asseguts en butaques en ple carrer prenent-se el seu cafè ‘frappé’ o fumant un cigarret. Esment especial mereix el carrer Ifestou, amb botigues d'allò més varit, incloent-hi molts establiments d'antiguitats o llibreries de segona mà. És precisament en aquest carrer i els seus voltants (arribant fins a Thisio) on cada diumenge s'instal·la un mercat en el qual es pot comprar pràcticament de tot. Fins i tot alguns munten el saló de la seva casa en ple carrer i el venen sencer, televisor de plasma inclòs.

Per la seva banda, la Platia Mitropoleos és el lloc perfecte per prendre una mica de menjar ràpid a l'estil grec: pita gyros, souvlaki, kebap i altres especialitats, acompanyades d'una cervesa Mythos i per descomptat amb el corresponent ‘frappé’ de sobretaula.
El carrer paral·lel Pandrosou és el lloc que concentra les botigues d'artesania, de sandàlies i de records.
Monastiraki és perfectament accessible amb la seva estació de metro. De fet, és un dels llocs de trobada favorits dels atenesos. En el seu exterior hi ha gent durant les 24 hores del dia. Des de venedors ambulants de fruita fins a hordes de turistes passant pels omnipresents gossos de carrer.

En Plaka es poden trobar a més abundants ruïnes clàssiques. El carrer Adrianou és el més antic de la ciutat, ja que conserva el seu traçat des dels temps clàssics. Molt destacada també és l'Àgora Romana.
Plaka es troba a més en l'encreuament de camins entre l'acròpolis, el Temple de Zeus Olímpic i la vella àgora.

Plaka destaca per la seva autenticitat. És un dels pocs llocs no profanats d'Atenes, i actualment la seva arquitectura està estrictament protegida. Per això, i també per ser un oasi de tranquil·litat enmig de la caòtica capital grega, sol ser el lloc favorit dels turistes.

Perquè us feu una mica la idea de com és, us deixo aquest vídeo:

I vist que totes les persones que han anat a Grècia ens diuen que Plaka és un lloc obligatori de visitar, nosaltres hi farem cas i hi anirem encantats, oi?

Fins aquí un altre trosset del nostre viatge...Quines ganes de fer el viatge de veritat!

Que sigui dolça l'espera!

4 comentaris:

Laura ha dit...

Molt bé, Raquel,és ben bé que ens has descrit l'essència de Plaka!
Quines ganes de passejar-hi!

hans castorp ha dit...

Uuuuuffff!!! ¡Qué recuerdos!!
¡¡Quiero volveeeer a ir!! Lo que daría por volver a repetir esa experiencia, única...

Por desgracia hay cosas que no se vuelven a repetir.

Un consejo: disfrutad muchísimo el viaje porqué se os quedará grabado en la memoria... es un viaje único e irrepetible...

¡¡Que seáis felices!!

Anabel:. ha dit...

Quines ganes!
Ja queda menys!

Fins demà!

Electra ha dit...

Mai havia sentit parlar d'aquesta ciutat de Grècia. El que més m'ha impressionat ha sigut que al mercat hi haguès gent que venguès tot el seu menjador, és curiós i increible.

Molt bona entrada! :)
Petons