Hodie est

divendres, 14 de gener del 2011

Fem un tomb per l'Acròpolis!

Hola capitana! Hola companys de la tripulació!
Com a ῞Ηκτωρ, Sergius o Sergio, torno a pujar al timó. Com alguns dels meus companys, també faré una petita explicació sobre què veurem en (l'esperat) viatge a Atenes; probablement m’ha tocat una de les zones més interessants: l’acròpolis d’Atenes.

L’acròpolis d’Atenes és l’acropolis grega de més impòrtancia.
Els seus monuments van ser erigida fa 2500 anys per l’arcont Pèricles (un home amb voluntat d’embellir la devastada ciutat després de les Guerres Mèdiques). No és díficil pensar perquè va ser declarada com a Meravella del món.
Acròpolis vol dir literalment “ciutat alta” i és la part més alta de la ciutat d’Atenes (ei, ben trobat, Sherlock!).
Les acròpolis tenien una funció defensiva ja que situades normalment en un turó (en el cas d’Atenes un que té uns 165 metres) es feia més difícil l’accés als enemics. Allà es construïen edificis emblemàtics (temples i places on reunir-se) en els quals es feien actes importants.

Pel que fa a les construccions presents a l’acròpolis d’Atenes, els dos edificis principals són el Partenó i l’Erècteon.

El Partenó: Construït amb la finalitat d’albergar a l’interior una estàtua de 12 metres d’Atena Partenos (o Atena verge). L’obra va realitzar-se en tan sols 15 anys. El Partenó necessitava una entrada digna de la seva grandiositat, així que s’hi van construir els Propileus. Ara el Partenó és símbol de Grècia.

L’Erècteon: La mitologia explica que es va edificar allà on Posidó va colpejar amb el trident i va fer brollar una font d’aigua salada. Va ser construït en honor del rei Erecteu (qui va iniciar el culte d’Atenea a Atenes, va fundar les Panatenees (festivals a l’Àtica en honor a Pal•las Atenea) i a més qui va introduir el cultiu del blat. Hi destaca el pòrtic de les Cariàtides (columnes amb forma de dona).

Allà també podem veure edificacions com:

El temple de Niké Àptera: dedicat a Atena Niké (victoriosa) construït per commemorar la victòria de les Guerres Mèdiques. I dedicat també a Niké Àptera (victòria sense ales) simbolitzant així que Atena sense ales mai abandonaria la ciutat.

L’Eleusínion: un temple dedicat a la deessa de l’agricultura, Demèter.

El Teatre de Dionís: és el teatre de pedra més antic de l’antiga Grècia. Estava dedicat al déu del vi i el teatre, Dionís. S’hi van representar obres d’autors molt destacats a l’època com són Sòfocles, Eurípides entre altres.
A prop del teatre hi ha l’Òdeon d'Heròdes Àtic on es feien representacions musicals.

El Pandròsion: un temple dedicat a Pàndrosos, (Quin nom li posem a la nena? Pensa'n un de ben bonic eh?) filla de Cècrops. Allà va ser on Atena va fer sorgir una olivera en la prova pel domini de la ciutat.

Santuari d’Àrtemis Braurònia: La mitologia explica que els habitants de Brauró van matar una óssa (animal consagrat a Àrtemis) i la deessa va exigir un santuari a canvi. Nenes d’entre 7 i 11 anys havien de viure allà pel seu servei.

Per acabar l’entrada us deixo un vídeo d’ArteHistoria on es veu molt bé com és l’acròpolis i l’explicació que es fa també és força interessant (mireu-lo encara que el nom en tregui les ganes… art i història junts…HORROR!)


Bé doncs, ja està tot dit : )
Salvete omnes!

6 comentaris:

Laura ha dit...

Bé, Sergio, encara que les teves paraules es queden curtes al costat del que veureu.
Molt interessant i sintètica l'entrada!

ἐράτω ha dit...

Sintètica?
Sintetitzadíssima, al costat d'història de l'art aquesta entrada és molt menys espesa, però, òbviament no deixa de perdre el seu encant.

De debò, estic desitjant veure-ho, ha de ser im-pre-sio-nant.

Molt bona feina nen, qui diria que quasi bé, tot això ho hem fet nosaltres tot d'una sentada aprenent fins la data, eh?

Me ha encantao' bacalao':)

Anabel:. ha dit...

Molt bé Sergio, ara ens queda comprovar visualment si el que dius és veritat, així que haurem de fer un viatget... Que us va bé el mes que ve?
Una entrada molt informativa!

Electra ha dit...

Molt bé Sergio, amb aquestes entrades que feu sobre Grècia en tinc més i més ganes d'anar-hi, nose si podré esperar-me un any. El que més m'ha agradat ha sigut l’Erècteon, i la font que va fer sortir Posidó.

Petons!
PD: disfruteu molt al viatge! :)

Anna93 ha dit...

Molt chula l'entrada Sergio i el video està molt interessant!=)

Cristina Garcia ha dit...

Molt chula aquesta entrada, cada cop tinc mes ganes d'anar a grecia!!