Hodie est

dimecres, 27 d’octubre del 2010

L'escola d'Atenes

Avete companys!
Avui em toca a mi, Eunomia, més coneguda com Noemi.
He vingut fins aquesta ombra tan fresqueta per explicar-vos la supervivència grega al món actual, i ho faré explicant el quadre de l'escola d'Atenes.
Com tots sabeu a Grècia va néixer la filosofia i amb ella els filòsofs que la van estudiar amb molt d'interès... encara que no des de la mateixa perspectiva ja que pensaven coses diferents d'un mateix tema.

Però ara no tenim massa temps per aturar-nos en detalls.
Aquesta obra del segle XVI mostra als filòsofs, científics i matemàtics més importants de l'època clàssica. Aquests es troben en un espai d'arquitectura també d'estil clàssic.


Els personatges centrals de l'obra són Plató i Aristòtil perquè van ser considerats el majors representats de la filosofia antiga a l'edat mitjana. Plató esta sostenint el Timeu i Aristòtil una copia de la seva Ètica a Nicòmac i entre ells debaten la manera de conèixer la veritat i estan representants amb gestos que els caracteritza cadascun d’ells; Plató assenyala el cel mentre que Aristòtil la terra (llocs on miren per plantejar les seves teories).

Més enllà d'aquests dos filòsofs que estem coneixent cada cop més profundament podem reconèixer a personatges com Sòcrates a l'esquerra de Plató, vestit amb una toga de color marró parlant amb Alexandre el Gran, que vesteix les seves armes, al seu costat està Epicur escrivint un llibre i a la primera línea de l'obra podeu veure Heràclit sobre un bloc escrivint els seus pensaments, encara que no és la seva cara perquè no es va conservar a la biblioteca ambrosiana de Milà. Tirat a terra, amb aspecte de passota tenim Diògenes el cínic.
Prop d'ell es troba la famosa Hipàtia vestida de blanc mirant-nos atentament.
A sota d'Hipàtia hi ha Pitàgores escirivint segurament el seu teorema mentre Empèdocles copia d'amagat els seus escrits a l'igual que Parmènides. I per últim, a la dreta es troba Ptolomeu, donant l'esquena als espectadors amb una corona de punxes, i davant d'ell Raffaelle Sanzio, l'autor de l'obra, traient el cap per un racó.
1. Plató 2. Aristòtil 3. Sòcrates 4. Xenofont 5. Esquines (o Alcibíades) 6. Alcibíades (o Alexandre) 7. Zenó
8. Epicur 9. Federico Gonzaga 10. Averrois 11. Pitàgores 12. F. M. della Rovere 13. Heràclit 14. Diògenes
15. Euclides 16. Zaratustra 17. Ptolemeu 18. Autoretrat de Rafael 19. Retrat de Sodoma

Espero que us hagi agradat aquest breu resum dels personatges que podem trobar a l'escola d'Atenes! I per saber-ne més de filosofia grega, us recomano aquest enllaç senzill i amb preguntes d'opció múltiple, creat a partir d'aquest mateix quadre.

6 comentaris:

ἐράτω ha dit...

Agradarme? m'ha fascinat, aquesta obra sempre la he trobat la mar de divertida, a més, penso que em fet més filosofia amb el quadre que en altres matèries de les que realment pertocaria...

Bon treball nenita!

Aarón ha dit...

Uoo, m'agrada, m'agrada i a més estic completament d'acord amb el teu comentari Anaïs jajaja
Molt bé Noemi!

Ἧρη* ha dit...

Genial Noemi! Filo, Història de l'Art i pervivències gregues, tot en una entrada. 3x1!

Em fa gràcia veure a tots aquests "paios" a la seva bola, tot reconeixent-los. Està molt "xulo" aquest quadre. Me placet!

Vale*

P.S.: reafirmo el comentari de l'Anaïs, jajaj.

Laura ha dit...

Efectivament, Noemi, has fet una entrada perfecta per demostrar que tot està en connexió, i que hem d'obrir molt els ulls per no perdre'ns detall del que ens envolta.

Bona feina!

hans castorp ha dit...

Hi ha una cosa que no em quadra... ¿Hipatia? Es pot considerar com una filòsofa clàsica... Són maneres d'interpretar les coses, suposo... jeje

Que la sort vagi de la vostra mà!

Anabel:. ha dit...

Què guay Noemi! És un quadre molt interessant, m'agrada. I és un treball "reconèixer" cadascun eh!

Bona nit!