Hodie est

divendres, 8 d’octubre del 2010

"Ille qui nos omnes servabit"

Algun cop heu sentit a parlar de la sèrie Lost?
(públic: Sííí!(Uee!))
És una sèrie de televisió americana que explica les vivències dels supervivents d’un accident aeri. Els protagonistes viatjaven en el vol 815 de la línia Oceanic, de Sydney a Los Angeles, quan de sobte l’avió es partí en dos i caigueren en una illa deserta enmig del Pacífic.
Vist així sembla la típica història de com se les empesquen uns nàufrags per sobreviure, però no hi té res a veure. Aviat se n’adonen que a l’illa on es troben succeeixen uns fets estranys: hi ha un fum negre que assassina la gent, un home del grup resulta no estar a la llista de passatgers de l’avió, una embarassada és raptada, troben un búnquer sota terra, hi ha un grup de persones que viuen a la illa, han de pitjar una tecla perquè no s’acabi el món, etc.
I vosaltres pensareu: sí, ens hem adonat que és una paranoia de sèrie (i per això la veureu, ejem) però, què té a veure aquesta sèrie tan estrambòtica (i genial) amb el món grecoromà?

No patiu, benaurats companys, certament del que jo vull parlar-vos és d’aquells que habitaven a l’illa. Doncs bé, com us he dit hi ha un grup de persones que semblen ser habitants de l’illa anteriors a l’accident, a aquests se’ls anomena “Els Altres” (Los Otros, The Others). Aquesta comunitat porta anys i panys vivint allà, de fet tenen un petit poblat amb cases modernes, tanmateix tenen contacte amb l’exterior. El seu líder és Benjamin Linus, tot i que semblen estar sotmesos a una mena de déu anomenat Jacob. A mesura que avança la sèrie, se’ns és revelat que, cap als anys 70, aquests natius havien assassinat els qui havien format tota la comunitat i construït totes les vivendes, així com els diferents búnquers que hi ha a la illa. Aquests eren els de la Iniciativa Dharma; d’aquí és d’on apareix en Ben, que fou l’únic supervivent de la iniciativa. Els de la Iniciativa Dharma anomenaven els seus assassins “els Hostils”, els quals eren els veritables natius de l’illa.
I vosaltres tornareu a pensar: que sí, molt bonic i embolicat, però que té a veure amb el món grecoromà!!??

Μ
φροντίζετε!
Doncs veureu, aquests hostils viuen des de fa segles a l’illa. I, en quin idioma pot parlar una persona que viu al nosesap a.C. en una illa perduda pel Pacífic? Doncs, en llatí, és clar! Sí companys, els hostils es comunicaven en llatí, tot i que era un llatí d’aquell.... bé, diguem-ne que era un llatinglish.
I per a corroborar les meves paraules alades, què millor que veure-ho amb els vostres propis ulls?


Personalment, em sento realitzada d'entendre el que diuen sense haver de llegir els subtítols, jajaja. De fet, pot sonar excessiu però hi ha frases que les entenc millor que altres que són en anglès, i encara més excessiu, haig de dir que mentalment faig un ràpid anàlisi morfosintàctic de la frase i... (rara avis? pio,pio..)



Bé, en aquest retiro allò d'abans, perquè sincerament, d'aquí només entenc el "mi nomen est Claudia". En fi...

Què us sembla? Jo em vaig motivar molt quan els vaig escoltar parlar en llatí, aix...

De totes maneres aquesta no és l'única pervivència del llatí a la sèrie de Lost, ja que alguns dels capítols es titulen com alguns dels llatinismes que fem frases de la setmana: tabula rasa, deus ex machina, ab aeterno...
Certament als creadors d'aquesta magnífica sèrie els devia d'atreure el món romà, o
almenys sabien apreciar una bona llengua d'entre llengües.

I amb això s'acomiada l'única persona que aprecia a la incomprendida (super) Hera, tot estrenant la tanda d'entrades a L'ombra d'un somni del curs 2010-11!

Gaudete*

P.S.: Ara ve quan algú que llegeix l'entrada estava en procés de veure Lost o tenia pensat veure-la i vaig jo i li explico pràcticament la sèrie sencera...
(la que un dia va ésser
ή Αστραῖα )


7 comentaris:

Laura ha dit...

Com sempre, Ju*, Astrea o Hera, genial.
Interessant i sorprenent!

Molt bona feina!

Ara bé, m'estic plantejant si a partir d'ara no t'hauré de parlar sempre en llatí i deixar-nos de llengües secundàries!

Ἧρη* ha dit...

Gràcies Laura!

D'una banda, m'he prés el luxe de canviar-me el nom per el de Hera, ja què com ningú simpatitza amb ella, me l'adopto pobreta xd

I de l'altra, clar que si Laura, per a què parlar en llengües derivades podent parlar en la llengua originària?

῞Ηκτωρ ha dit...

Judith veig que tú també has adoptat un altre nom hahah!
L'entrada, magnífica com sempre i com totes les que fas.
Jo la veritat la serie Lost no la vaig veure (tanda de abucheos contra mi?) però si que és interessant això que parlin llatí.
Tens raó eh si que s'entenien algunes cosetes! :D
PS: m'ha matat lo del rara avis i el pio pio jjajajajaj

Anabel:. ha dit...

Genial Judith!
Jo tampoc he seguit mai la sèrie, però sí que sabia que alguna cosa en llatí es portaven entre mans.
Sí que s'entenen les frases, fa gràcia escoltar-les a l'estil anglès!
Felicitats!

s. ha dit...

(ondehtenLOSOPRANO...)
Optimus,a,um l'entrada encara que per posar-hi algun però diria que iniciar la temporada/curs del blog posant el llistó tan alt no és res favorable per la resta... Bé, tocarà "esforçar-se" (ai quin mal).

ἐράτω ha dit...

NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!! i ara què? pensava començar a veure-la!!

de totes maneres, magnífic nenita, com sempre. I sí que en farà de mal esforçar-se

Ps: Jack rules!

Marina ha dit...

Molt interessant. Admeto, fins ara no ho he llegit, se que ho hauria d'ahver fet abans, ho sento. Realment m'ha agradat, jo no veig la serie, però la meva germana ho feia i poc o molt m'hi encantava una mica. És veritat que has començat molt bé i que ens ho poses difícil als que van darrera. Ben fet.