Hodie est

dimecres, 25 de febrer de 2015

Ad Londinum eamus!

Avete!
Ja que demà marxem de viatge a Londres, aprofito aquesta oportunitat per fer una entrada relacionada amb els romans a la ciutat anglesa.

La invasió dels romans de la Gran Bretanya va començar el 43 dC. L'ocupació romana del Regne Unit havia de durar gairebé 500 anys. Els romans van construir un fort (oppidum), anomenat Londinium, en el lloc de l'actual Londres a la riba nord del riu Tàmesi. S'esmenta per primera vegada en temps de Neró quan la ciutat, per la seva situació, va començar a destacar. Les altres ciutats importants eren Verulamium i Camulodunium. Londinium no era la capital d'Anglaterra – sinó que era Colchester, Camulodunium en llatí. 

Londinium, doncs, és el nom que els romans van donar a la ciutat que van fundar prop dels llogarets celtes de Llyn Din, a Bretanya (actual Anglaterra). La ciutat va ser construïda en un lloc habitat per tribus aborígenes que deien Llyn Din al lloc, nom que significa fortí del llac. El fort original de Londinium va ser construït entre dos turons (Cornhill i Ludgate) i tenia una extensió de 30 hectàrees, però va anar augmentant en mida i es va convertir en una ciutat romana de més de 300 hectàrees amb una població de més de 15.000 persones. Es convertí en un important port des d’on es comerciava amb tot l’imperi.
Es va imposar la llengua llatina al poble de Londinium.

La cúria i les oficines de govern estaven a la basílica de Cornhill. La plaça del mercat (fòrum) es trobava al costat de la basílica. L'amfiteatre de Londinium es trobava en el lloc de la Guildhall Art Galley i podia albergar fins a 8.000 espectadors.

El fort original romà a Londinium va ser destruït per la tribu dels Icenis en la seva revolta contra els romans, liderats per Boudicca, la seva reina, al 60 dC. Gai Suetoni Paulí era el governador romà de la Gran Bretanya en aquest moment. Boudicca va atacar primer la capital Camulodunum. Com que no estava ben defensada, els romans van ser derrotats fàcilment. L’exèrcit de la reina Boudicca després va marxar contra Londinium, el va cremar i va massacrar als 25.000 habitants que no havien fugit. Després del triomf dels romans en la Batalla de Watling Street, la reina es va suïcidar enverinant-se.Poc després els romans van recuperar el control sobre els rebels Icenis i van contruir un nou fort a Londinium.

Les excavacions han revelat l'evidència de foc, descobrint una capa de cendra vermella. També va ser descobert l'emplaçament militar. La ciutat va ser restaurada al cap de 10 anys i es va establir en ella la seu del govern imperial de Bretanya. 


Els temples romans a Londinium
Londinium va albergar molts temples romans. La catedral de Sant Pau va ser construïda en el lloc on una vegada va haver-hi un temple romà dedicat a la deessa Diana. A Westminster va haver-hi un altre temple romà dedicat a Apol·lo.
Tanmateix encara s'estan descobrint restes dels romans a Londres. El 1954 les excavacions al nord de Cannon Street va portar a la descoberta del temple romà de Mitra.
Finalement, al 410 dC els romans van ser atacats per les tribus bàrbares i van abandonar Gran Bretanya, en un intent d'aturar el declivi de l'Imperi Romà.

Així doncs, ja coneixem una mica més la ciutat dels autobusos vermells i podrem gaudir encara més del viatge.
Iván Martínez
1r BTX A