Hodie est

dimecres, 20 d’abril del 2011

Temples Romans a Hispània

Hola a tots i totes!

Sóc Jasó i avui parlaré d’alguns temples romans que encara avui dia podem trobar al nostre país.

Començaré parlant d’un temple que fa poc la meva classe i jo vam veure i sobre el qual vam rebre una petita explicació: el temple d’Ausa (ciutat coneguda avui dia amb el nom de Vic). És un temple hexàstil amb capitells corintis. Es desconeix a quin déu està dedicat però es creu que podria estar dedicat a Júpiter, Juno o Minerva. Està situat a la part més elevada de la ciutat. L’edifici va ser construït a principis del segle II i no va ser descobert fins a l’any 1882. Això és degut al fet que durant el segle XI es va construir a sobre el castell dels Montcada, que va deixar el temple amagat. Més endavant aquest castell va ser convertit en presó fins que finalment va ser venut en una subhasta pública a Miquel Sans i Jaume Casals. Aquests van fer enderrocar l’edifici i va ser llavors quan van trobar les restes del temple. El temple va ser en gran part restaurat durant els anys 1930 i 1954.

El següent temple del qual parlaré es troba a Còrdova. Aquest temple es va descobrir als anys 50, durant l’ampliació de l’Ajuntament de la ciutat. Sembla ser que no és l’únic temple que va haver a la ciutat però sí el més important de tots ells. El temple és hexàstil i pseudoperípter de 32 metres de llarg i 16 d’ample. La seva construcció va començar durant el regnat de l’emperador Claudi (41-54 dC.) i va finalitzar uns 40 anys després, durant el regnat de l’emperador Domicià (81-96 dC.). El temple va rebre unes modificacions durant el segle II. Sembla ser que aquest temple estava dedicat als emperadors romans que havien estat divinitzats.


Finalment parlaré del Traianeum (temple de Trajà) a Itàlica (Sevilla). Aquest temple estava dedicat a l’emperador Trajà, que va néixer en aquesta mateixa ciutat. Va ser construït pel seu nebot Adrià. La seva superfície és més o menys d’una hectàrea. És octàstil i perípter i es troba a sobre d’un podi de 29 metres d’ample i 47 de llarg. Està construït dins un gran recinte quadrangular circumdat per un pòrtic que limita amb l’exterior amb un mur compost per exedres rectangulars i semicirculars alternes. El temple es trobava dins una plaça on hi havien 100 columnes de marbre d’Eubea a més de diverses escultures i fonts.



I fins aquí la meva entrada.

Abans d’acomiadar-me voldria demanar disculpes per pujar la meva entrada amb tant de retard però fa molt de temps que tinc diversos problemes amb l’ordinador que no em faciliten gens el treball. Finalment, espero que la meva entrada us hagi interessat o com a mínim no us hagi avorrit gaire.
Aarón.

8 comentaris:

῞Ηκτωρ ha dit...

Quan vaig veure el temple de Vic em vaig quedar al·lucinat! Era impactant :D

Molt interessant Aarón!

s. ha dit...

Aarón ens estas enganyant, has tret el sostre del de Còrdova amb photoshop xdddddd

Electra ha dit...

Qué maco. M'agrada molt saber que encara permanen escultures i edificis de fa tant de temps.

Jo de petita vaig anar al temple de Vic, però, clar, no era conscient del que estaba veient i m'agradaria tornar-hi a anar.


Molt bona l'entrada! :)

Marina ha dit...

Gran entrada, molt interessant i gens avorrida. Una gran mostra de la teva inteligencia i interes per a l'antiguitat (no Aaron?:P). Es una pensa que no poguem veure aquests temples en persona. Molt bona feina.

Anna93 ha dit...

Bona feina Aarón, i el primer temple es el que hem vist en l'excursió de d’universitat de Vic, ens faltaria visitar els altres :)

Anabel:. ha dit...

Bona entrada Aarón!

San ha dit...

Què faríem sense les magnífiques classes d'història de l'art que fan que no ens quedem amb cara de òó quan llegim la descripció dels temples!
Bona entrada:)

monica ha dit...

Molt bonica l'entrada.