Hodie est

dimarts, 8 de febrer del 2011

Αξιοσημείωτα

Salvete omnes!
Com bé sabeu, cada cultura és un univers, i per això he decidit explicar-vos les curiositats sobre els grecs en general, perquè no ens espantem de segons quines coses! 

  • En els petits pobles, les dones velles beneeixen el pa amb la senyal de la creu amb un ganivet abans de tallar-lo.
  •  Creença del “matiasma” (mal d’ull): per a expulsar-lo utilitzaven des de l’ull blau turc (més informació sobre aquest objecte típic grec)  fins a alls i cebes.
  • Els grecs mai donen el ganivet en mà, és a dir, si algú els el demana, deixaran el ganivet prop de la persona però en la taula. Si no ho fan així, creuen que es barallaran.
  • Veure un gat negre i un sacerdot en el mateix dia és senyal de mal auguri.
  • Quan sentenmales notícies, escupen sobre si mateixos 3 cops per tal d’allunyar el mal, encara que sigui només reproduint el so d’escopir.  També ho fan com a mitjà per a felicitar algú.
  • El dia de la mala sort és dimarts 13, com nosaltres, i no pas divendres 13.
  • Quan dues persones diuen alhora les mateixes paraules, han de dir ràpidament “piase kókino”, que vol dir toca vermell, i a continuació tocar alguna cosa d’aquest color. Aquest fet és degut a la creença que quan dues persones parlen a la vegada significa que es barallaran en el futur.
  • El gest del polze cap a dalt no significa que “tot va bé”, sinó que més aviat es tracta d’un insult sexual.
  • Hi ha una gran quantitat de vehicles antics que circulen per les carreteres gregues. No és perquè als grecs els agradin els clàssics, són models dels anys 70-80 que es troben en un estat lamentable.
  • Els grecs, sobretot la gent gran, es passa el dia jugant amb els Koboloi (més informació sobre els souvenirs típics grecs), ja que ho troben entretingut i desestressant.
  • A Atenes, tots els matins posen un mercat de peix, esdeveniment que reuneix a centenars de persones i que es porta fent des de fa segles.
  • Els grecs tenen el típic caràcter mediterrani però amb petites variacions pròpies del país: són alegres, amants de la diversió, riallers, oberts, comunicatius i molt acollidors.
  • Són molt parladors i parlen en un to més elevat de l’habitual, però  els encanta conversar amb gent d’altres cultures, ja que són molt curiosos.
  • La imaginació dels grecs és magnànima, probablement deu ser herència de la creativitat dels seus antecessors amb tots aquells mites fantàstics.
  • La vida grega es dóna en els seus carrers: els cafès, les places, els passeigs, els jardins, etc. estan sempre replets de gent.
  • Les activitats les solen realitzar més aviat entrada la tarda, cap al vespre, probablement degut al calor que fa per tota Grècia.
  • La becaina de després de dinar (la “siesta” en tota regla) és molt respectada per tothom i forma part de la vida quotidiana dels grecs, motiu pel qual els carrers solen estar deserts en aquest horari.
  • Els caracteritza la seva màxima melanconia, que els pot portar a abstreure’s de la conversa momentàniament. (De fet, qui no seria melancòlic si la seva civilització hagués sigut la base de tot coneixement i de totes les societats modernes?)
  • La vida d’un grec gira entorn de la seva família i els ancians són venerats i viuen amb els fills fins que moren. (Igualets a nosaltres, eh? Que a la mínima els “fotem” al geriàtric...)
  • Encara roman un cert masclisme en la seva societat; fins i tot en alguns pobles encara es manté la dot que la núvia ha d’aportar al matrimoni.
  • L’índex d’analfabetisme de Grècia és baixíssim i el nombre de llibreries, molt alt. Són gent culta i els agrada cultivar la ment.
  • Els seus balls folklòrics són molt animats: al ritme dels buzuki (més informació sobre la música grega) interpreten el “kalamantianós: un ball que es fa donant voltes i en el qual el ballarí principal es troba enmig amb un mocador. També tenen una pròpia versió de la dança del ventre, un ball amb el qual es mouen imitant als felins.
Bé, espero que us hagi entretingut enmig de tant d'estrés "tdril";
Ah, per cert, molta sort a tothom demà!
Gaudete*

8 comentaris:

Laura ha dit...

Molt bé, Judith.
Has descrit els grecs tal i com són, com si ja hi haguessis anat!

Enhorabona!

Cristina Garcia ha dit...

Wow, es molt interesant tot el que s'explica en aquesta entrada.
Molt bona feina!!

ἐράτω ha dit...

Ai les!
tot això? la cosa del polze, m'ha sobtat igual que el del palm jajaja
tenen mania a les mans eh! (mania-mans, qué ingeniosa)

nena, genial, de debò.

Gal·la ha dit...

Molt interesant i agradable la societat grega, ens ha agradat tot, exceptuant potser la part del masclisme. Si no fos per aixó, seríen quasibé perfectes... (més o menys). Molt bona l'entrada.

Zoe i Andrea ;)

Nausica ha dit...

Ara ja sé com són els grecs, tot i això no me'ls imagino. M'he adonat que són una mica supersticiosos. Però m'ha impactat molt el gest del pulgar.

Felicitats! Petons :)

Lorennna ha dit...

oh! jo en tinc a casa un clauer, amb molts ulls penjats (com el de laprimera imatge) que em va portar la meva avia, no savia que era per aixó la veritat, savia que totom cuan va compra aquestamena de ulls etc, pero no savia que era per aixo! una entrada genial!:)

Electra ha dit...

Encara que sàpiga totes aquestes coses dels grecs, no emfaig a la idea de com són fins que no estigui a Grècia l'any que ve.
Jo també penso que són molt superticiosos, amb els ganivets que no els poden donar a la mà o si diuen un paraula a la vegada han de tocar algun objecte vermell. Però és interesant.

Petons! :)

῞Ηκτωρ ha dit...

"Peazo" de entradas que me hace la niña!

Realment interessant Judith el que ens has explicat, no tenia ni idea :O

M'han sorprés la del toca vermell i la del polze XDDD i mira que a mi m'agrada molt fer aquest signe... m'he n'hauré d'estar...

Fàntastica com sempre!