Hodie est

dilluns, 7 de febrer del 2011

La batalla de Salamina


Γεια σας!
Us parlaré de la batalla de Salamina, de la qual tots hauríem de saber alguna coseta, però per si de cas aquí estic jo, per ampliar els coneixements.

L’Imperi persa va envair Grècia a causa de la derrota a la primera guerra mèdica, que havia finalitzat amb la victòria d’Atenes a la batalla de Marató i això va originar la major batalla naval de la història en nombre de vaixells, uns 1100 es van ajuntar. Va tenir lloc el 29 de setembre de l’any 480 aC als estrets entre el Pireu i l’illa de Salamina, a prop d’Atenes.

Segons l’ historiador Herodot, els grecs disposaven de 378 naus de guerra. La flota estava liderada per Temístocles, un famós militar grec, i el comandament estava en mans d’Euribíades, un general espartà. Temístocles va enviar un esclau anomenat Sicinnus al camp enemic fent-se passar per un informador, i aquest va fer creure al rei persa, Xerxes, que els grecs estaven tant enfrontats per l’emplaçament de la batalla que molts, en cas d’un atac persa, fugirien. Xerxes va creure Sicinnus i van atacar immediatament.


La flota persa estava formada per entre 650 i 800 naus. Va enviar el seu esquadró egipci a bloquejar la sortida occidental de l'estret, per impedir que cap nau grega s'escapés. Els perses estaven tan convençuts de la seva victòria que el seu rei va fer construir un tro a la falda del mont Aegaleu per poder contemplar la batalla des d’una posició privilegiada.

Durant la nit, les naus perses van acostar-se cap a Salamina, impedint que no fugís cap trirrem grec. Al matí els perses es van trobar els grecs cara a cara, que van començar a remar cap a ells però es van aturar i van tirar enrere per guanyar temps de cara al vent de matí. Aquest vent afectava més als alts vaixells fenicis que als trirrems, i feia que xoquessin entre ells.
La batalla va durar entre 7 i 8 hores. Més de 200 naus perses es van enfonsar, i això va donar la victòria als grecs.

Les conseqüències van ser la pèrdua per part dels grecs de 40 vaixells, mentre que 200 dels perses van ser destruïts i altres capturats.
 
Espero que us hagi agradat la entrada, o almenys, que us hagi servit per conèixer més sobre aquesta batalla tan espectacular :)

San.

7 comentaris:

Laura ha dit...

Bona San, aquesta és una entrada molt útil, i més tenint en compte que ens hem d'aprendre les Guerres Mèdiques, i que des de l'acròpolis podrem contemplar Salamina!

Bona feina!

Nausica ha dit...

M'ha agradat aquesta entrada i a més he ampliat els coneixements d'aquesta batalla que m'ajudarà a Grec.

Bona entrada San!

῞Ηκτωρ ha dit...

Aquests grecs eren molt i molt astuts! (o potser Xerxes estava més al "tantu" de les seves joies jaja)

Ens serà molt útil per estudiar cultura San :)
Bona entrada!

Electra ha dit...

Aquesta batalla és una de les que més m'agraden. Així m'assabentaré més quan la llegim en grec!

Petons.

Cristina Garcia ha dit...

M'encanta aquesta batalla, i no em canso d'escoltar-la.
Fantastic!!

ἐράτω ha dit...

I tan útil, jo no tenia ni idea d'això nena,
gràciesssssssssssssssss mitològica!

Gal·la ha dit...

Ara entenem millor la batalla, es clar que fins abans només coneixíem la versió del ràpsode i el capità. Està molt be l'entrada.
Andrea i Zoe ;)