Pàgines

dimecres, 8 de febrer del 2012

La batalla d'Issos

Avete!

Abans d’explicar la batalla d'Issos, que va enfrontar Alexandre el Gran contra Darius III, us explicaré la vida d’un dels reis més valents i poderosos de la història, Alexandre. 

Va néixer a Pella l’any el 20 o 21 de juliol del 356 aC i va morir el 13 de juny de 323 aC. El seu pare va ser Filip II de Macedònia. Aquest va preparar per regnar el seu fill militarment i intelectualment, amb Aristòtil com a mestre. Va imposar la seva autoritat als pobles sotmesos a Macedònia i després va dirigir l’exèrcit contra l’imperi persa. La negativa de l’exèrcit de continuar cap a Orient va fer que retornessin a Babilònia on va morir sense anomenar un succesor i va morir d’una malaltia que podria ser el còlera, ja que potser va beure aigua contaminada i estancada.

Ara parlaré d'una de les seves victòries més famoses, la batalla d'Issos.
La batalla està dividida en tres fases:

1 fase:
L’exèrcit persa estava situat en un estret pla entre les muntanyes i el mar, i això impedia que poguès sortir tota la infanteria. Alexandre va enviar alguns de la seva caballeria de "Companys" des del centre al flanc dret. Això va funcionar molt bé: el flanc dret va atacar, abandonant la seva posición original i el centre passava a la defensiva. Això va obrir una bretxa que si Dario hagués aprofitat podria haver enviat els macedonis al mar.

2 fase:
Alexandre va desviar els seus "Companys" sobre el flanc esquerre persa i això va crear confusió  entre els perses. Darius maniobrava el seu exèrcit per defensar-se i Alexandre va atacar amb la falange i la infanteria pesada al centre.

3 fase:
Els perses van resistir atacant el flanc esquerre de la cavalleria de Tessalia, però es van desmoronar quan van veure fugir el seu rei. Darius va fugir i va donar la batalla per perduda quan va veure que el flanc esquerre era arrassat.
Us penjo un vídeo que il·lustra molt bé la batalla.



Borja Álvarez
2n BTX

3 comentaris:

  1. Lo millor d'Alexandre, era que exportava la seva cultura als llocs conquerits y així oferien innovacions de tota mena. Molt interessant :)

    ResponElimina
  2. Bon treball!, Em sonava de la pel·lícula que hi ha basada en Alexandre el Gran! Apart de promoure la seva cultura a territoris conquerits, també es conegut per les seves múltiples relacions tant amb dones com amb homes..

    ResponElimina
  3. En fi Borja, podries canviar per alguna vegada de temàtica, o si més no buscar algun punt d'originalitat alhora d'explicar-nos les batalles!

    Quan hi ha poc esforç darrere es nota.

    ResponElimina